Friday, September 23, 2011

Nummer fünf

Just a simple short post for a special someone who has gotten a great deed from Allah today.:) this will be the fifth time today i say


CONGRATULATIONS MY DEAR FRIEND!!!!


for successfully achieving the JPA scholarship.:D this all due to your 1 year hard-work over there at egypt n u manage to get a very excellent result for your 1st year examination which then leads to what you have now. of course all of this is just your effort in the end Allah will decide what is the best 4 u n insyaallah this is what destined for you. again syukur Alhamdulillah for this. so remember. u owe me something.;)

Sunday, August 21, 2011

10 malam terakhir

Antara amalan Nabi SAW apabila mendekati 10 malam terakhir Ramadan adalah:

1. Melakukan qiamullail
2. Menggerakkan keluarga untuk solat malam pada malam itu
3. Tidak mendatangi isteri (daripada melakukan jimak)
4. Mandi antara Maghrib dan Isyak
5. Iktikaf dalam masjid



Wallahua'lam

Hadis 1

" Dari Amirul Mukminin Umar Al-Khattab r.a katanya : " Aku mendengar Rasulullah SAW bersabda : - ' Hanyasanya amalan-amalan itu adalah ( bergantung ) kepada niat, dan hanyasanya bagi setiap manusia itu apa ( balasan ) yang diniatkannya. Maka barangsiapa yang berhijrah kepada Allah dan RasulNya, maka hijrahnya itu adalah kepada Allah dan RasulNya. Dan barangsiapa yang berhijrah kerana dunia yang ingin ia memperolehinya atau kerana seorang perempuan yang ingin ia menikahinya, maka hijrahnya itu adalah atas apa yang ia berhijrah kerananya.'


conclusion ringkas. Semua nya bermula dgn niat.
sekadar renungan bersama. selamat beramal!

Friday, August 19, 2011

Bukan Milik Kita

Kejayaan yang diperoleh dalam hidup kita ini memang 100% usaha diri kita sendiri dan layakkah utk kite berbangga dgn kejayaan yg sementara itu dkt org laen? 1 soalan yang aku harap korang semua bole pikir sedalam-dalamnye.

Mungkin di mata manusia di sekeliling anda dan juga mereka yang mengenali anda, anda seorang yang hebat lalu bile org puji2 diri anda, perasaan riak mula menguasai seterusnya membuatkan anda lupe akan Pencipta yang Agung, Allah yang telah memberikan kejayaan itu kepada anda.

Atau mungkin juga dengan result anda yang x berape nk cemerlang itu membuatkan anda rase rendah diri, malu utk berdepan ngn org ramai dan resolution anda adelah utk muhasabah diri sendiri. ape yg telah kite lakukan sepanjang hidup kite dibandingkan dengan org laen yg berjaya 2. 

Sedikit sebanyak pesanan daripada aku berdasarkan peristiwa semasa. Result As dh kuar last week n alhamdulillah aku punye result is more than i expected.:) n jgn lupa utk menambahkan lagi ibadat kita di mlm2 10 terakhir ni. Jangan sibuk pkir nk raya tros lupe beribadat. Mari lah kite same2 mencari malam lailatulqadar di mana malam itu lbih baek drpd 1000 malam.

Sebenarnye x semestinya kejayaan itu adelah yang terbaek utk diri kita dan x semestinya org yg x berjaya itu die bodoh. Semua yang kite dapat itu Allah dah tentukan dan Dia tau ape yg terbaik utk diri kita.

Kalo org 2 brsyukur dgn kejayaan die 2, die akan lbih mendekatkn diri dia dgn Allah. Ape yang die amalkan sebelum die berjaya 2 ditmbh kn lg. Dan ade juga org bile die berjaya sedangkan sebelum ni die jarang beribadat. tapi bile Allah bagi sesuatu nikmat kt tuan punya badan, die sedar bahawa kejayaan ni die dapat adelah ujian drpd Allah sama ada die akan terus seronok dan bangga dgn result yg elok 2 ataupun die kembali kpd Rabb die.

Ade juga orang bile Allah bagi die berjaya die leka, lalai, dia lupa asal-usul diri nye sendiri. Dia rase die dh cukup hebat n disebabkn sifat riak ni dia jauhkan diri dia dari Allah. Kalo dulu sebelum exam bukan maen lagi solat hajat tiap2 malam, buku 2 mmg sentiase melekat di tgn tp bile dh berjaya n dah senang, die tinggalkan amal kebaikan die.

Golongan spt ini dipanggil golongan yang istidraj. Yang ni lah yang kite takutkan n kite perlu elakkan drpd terjadi kpd kite. org mcm ni bile mane Allah bagi die sesuatu nikmat utk die leka dalam urusuan duniawi yang sementara ni.

Lebih baik kita jadi org yg x berjaya agar kite lebih banyak berdoa kpd allah daripada berjaya dan terus lalai sbb manusia ni bile die dalam kesusahan biase nye baru die nk sedar tp bile senang lupe terus. dan bukan juga bermksd utk jadi org yg gagal selama-lamanya. Allah tidak akan menguji seseorg itu lebih drpd ape yg die mampu. Insyaallah satu hari nnt kite akan mendapat ganjaran drpd Dia atas segala usaha dan doa yang telah kite lakukan.

Saturday, August 6, 2011

manusia ni mmg sume nye mudah lupe. bkn specific utk org melayu sahaja tp dah mmg trcatat dlm al-quran yg mmg manusia sering melakukan kesilapan n salah satu nye ialah lupe. 

sebagai sebagai seorg insan, seorg lelaki mmg sudah jd tanggungjawab utk aku memimpin diri aku dan mereka di bawah tanggungan aku now n in the future. 

so aku nk share 1 video ngn anda sume, lelaki n perempuan kerana due2 ade tanggungjawab masing2. diharap dpt diambil iktibar. video ni utk kebaikan diri aku sndri n sume yg menontonnya. klik link kt bwh ni.:) 

Ape akan jadi kpd akaun facebook kite nnt?


Friday, August 5, 2011

Sahur

skng ni aku nk cter sket je psl my favourite food for sahur. n guess what is it? it is NUGGET n CHICKEN BALL!!! hahaha. itu je.;) 

ak tau korg msti down kn. biase nye bile nk cakap psl makanan ni msti sume org bayangkn makanan yg eksklusif kn. makanan yg ade class. makanan yg laen drpd laen kn. bukan lah nk kate aku ni x suke makan makanan yg fancy2 ni. of course lah i like it n i want it n i love it.:P tp sbb kalo utk sahur ni perut aku ni mcm x bape nk trime sgt mknn yg heavy2 ni. like a said dlm post2 yg sblm ni. ak ni mmg kalo bab2 mknn mmg cerewet sket. eh bkn sket. byk jugak lah.:P hehehe. sorry 4 all the people yg kene melyn karenah saye yg mgade mengenai mknn ni dan juga yg bakal masak utk saye nnt.;) 

kalo time skola rndh dlu n time tadika dlu. i think like almost everytime sahur msti mknn ni lah yg mnjadi santapan ak. kalo mama n babah kejut bgn sahur xnk. tido balik.-.- disbbkn sifat natural emak yg sgt concern kn kt anak2 mereka ni. so mama trsyg saye goreng lah nugget n chic ball ni n bwk naek mkn kt dlm bilik kt atas katil. hahaha. mgade kn!! dilayan mcm anak raja tp x sdar2 diri lg. trok btol. haish!! ps2 dh lah mama bwk naek kn utk ak. dh abis mkn pinggan 2 letak atas meja n tros tdo balik.-.-

kesimpulannya, ak time kecik2 dlu mmg mgade n mama sndri pon kate ak antara yg susah mkn time kecik2 dulu sbb 2 kurus. dulu jelah skng xdelah kurus pon.:P tp xpe skng xdelah cerewet n mgade2 mcm dlu. dh kurang sket. sket je. hahaha. ape2 pon sahur ni mama nk wat nugget lg sbb ak dh request kt mama last week lg. hahaha.



*gmbr ihsan dr google. gmbr bebola ayam xde yg menarik so x letak lah*
                           

n btw. SELAMAT BRPUASE di bulan Ramadhan yg mulia ni. bykkanlah bramal sbb pahala time bulan ramadhan ni brlipat kali ganda.:)

n 1 more thing. next week result Advanced Subsidiary akan kuar n ak berase trsgt lah cuak skng. pray the best for me n my fellow friends.:)

Friday, July 1, 2011

3, 2, 1. Lets Go!!

Assalamualaikum sume. ya ape khabar rakan2 sekalian. sudah lame juga kite tidak bersua. maklumlah i'm a busy man u know. business here. business there. so i have very limited time to update this wonderful site. hahaha. byk lah busy business nye. blaja x abis lg nk busy ngn business ape ke bndenye. day dreaming r u? hahahaha. ok lets come back to reality.;) nk kate busy 2 mmg x lah rse nye tp mls lah nk type2 ni. it requires a lot of energy esp nk pkir ayt ape nk tulis. idea nye insyaallah ade je dlm kpale otak yg 1 ni tp spt yg dikate kn awl2 td. MALAS!!! ye mmg tuan punye blog ni pemalas sejak dahulu kala lg. ade lah beberape bnde yg rajin mcm mkn, maen, tdo n adelah lg tp nk wat bnde2 yg melibatkn tulisan ni mmg MALAS! sbb 2 jugak lah tulisan ak mmg lah buruk. kalo time skola dlu wat essay english mesti ade komen about "Improve your handwriting!". dh jd trademark kt krts essay 2 smpai lah ke f5 kot.:p sorry lah miss shy for giving poison 2 ur eyes for 5 years u've been teaching me. lg satu mls nk update nye bkn ape. i dont like 2 write it n then save as draft. serupe mcm xyah wat je. same goes 2 keje umah/keje skola/assignment. either i do it until it is done or none! mmg trok sket prangai ak ni kn. haha. so kalo nk tulis mgambil mase yg lame n baek ak wat bnde laen drpd tulis. haha. this is my opinion. yg ske save draft byk2 2 ske ati awk lah. not a prblm 2 me!:)


enough blabbing n please come to the point! readers are getting tired reading this useless stuff. ok. sorry. instead of telling u how i used my time wisely, i would personally like 2 use this. let me tell u how i waste my 3 weeks+ sem break without lot of benefits. yes! i waste a lot of my time not i used it wisely. SPOILER ALERT! it may not be interesting so if u dont want 2 read the rest of the post u r allowed to.:) 






1ST WEEK OF HOLIDAY(including beberape ari after abis physic)


i do nothing. haha. abis je exam, smpai umah tros bkk ps3 n download 4 game free yg sony bg bcause of the havoc earlier dkt psn network. some hackers break through the security system, firewall n etc. they manage to get users credit card no. so the network was closed for a few months if im not mistaken. n lg sronok blk umah sbb intrnet sudah laju so mmg download mcm2 lah blk umah ni. hoho. conclusion 1st week cuti nothing much happen.






2ND WEEK OF HOLIDAY


nothin much happens except that on friday, the 24th of June. it was my younger sister's birthday. kamilia's birthday a.k.a MOK!! haha. so we celebrate it at Restoran Kari Kepala Ikan dkt Seri Gombak which we didnt come for a long time already. just fyi. our family once live in seri gombak when there was only me n Kak lia n my parents of course. ade lah smpai umur ak 2 thn kot duduk kt c2 b4 kami berpindah ke bandar baru selayang(bbs). time dok bbs bkn bsb(backstreet boys) n seri gombak 2, slalu lah jugak kami sekeluarga mengisi prot kami dkn kari kepala ikan dkt restoran 2. tp semenjak msok sbp n pindah kota dmnsra ni mmg dh jarang lah pegi. haha. actually kamilia bkn nk sgt gi mkn kt c2 tp bile tnye nk mkn kt mne die sndri pon x tau. my parents decide to go there. ape2 pon mmg mkn smpai kenyang lah ak ni. nasi 2 pinggan!! haha. jgn trkejut kalo blk kms nnt saye makin berisi. mama pon ckp time tgh exam 2 nmpk kurus sket. ni dh blk esok ni berisi blk. haha. tp x gmok lg lah according 2 her. alhamdulillah.:) sori lah gmbr x dpt dijumpai utk diletakkn di sini. 


2 make it up for her. ari ahd 2 punye mlm plak kami buat lah bbq di umah. its korean style bbq cadangan kakak ak. mmg adik beradik ak ni gile korea sket so mmbuatkn ak trjebak sket. haha. tp still under ctrl lg. no worries! lets drool for awhile with this photo taken by my sister.
















3RD WEEK OF HOLIDAY


minggu ni byk sket aktiviti sket nk cter. ari isnin ak, raja azmatul amirah n afiq nasir brgerak naek keter yg berasingan menuju ke destinasi yg telah ditetapkn iaitu one utama utk same2 menonton wayang di gsc one utama. kami bertige gi tgk cter green lantern. the movie was ok, awesome. rating 4 me is 3 out of 5. then abis 2 kami brgerak plak ke carls jr. utk mengisi prot yg sdg lapar. afiq plak kate die x penah mkn kt c2 lg so ape lg. makan lah n smbil mkn ade lah cter2 yg menarik kn.;) abis selesai pulang ke umah.


esok nye pulak naek keter lg tp kali ni bkn ak yg drive lah. driver kali ni ialah ariff hazwan n tmpt yg dituju pon tmpt brlaenan. kali ni ak, ariff, syed ngn rama pegi ke kuala selangor utk menjejakkn kaki ke satu tmpt yg diberi name KUSESS. tmpt yg sgt brmakne, byk memori manis, pahit, masin, tawar, masam ape bagai sume ade lah. tujuan utama nk gi amik sjil spm. alang2 dh smpai kt c2 msti lah kene jumpe ckg skali kn. n bile dh jumpe ckg 2 mcm2 lah cter yg kami dgr mahupun yg baek dan x bape nk baek tp baek lah utk jd santapan telinge kami berempat ni. bile dh dgr itu ini, kesian gile kt ckg kusess ni. xpelah. sume ni dugaan. kalo x thn ape lg, riot!!! hahaha. sabar 2.:) n bile dh jumpe ckg ni jugak, lg2 ckg yg baek ngn kite n yg tau cter yg x sepatotnye tau kn. so mmg kene lah ngn ckg kn. haha. segan ak.:S yg pnting nye, salah satu tujuan kami ke situ berjaye iaitu tidak trserempak dgn *****. hahaha. kalo trserempak konfem nasihat die non stop!:p btw. perubahan dkt skola. xde yg byk beza lah. lbih kurang je.


dh abis urusan kt skola kitorg gi lah pusing2 kt kuala selangor jap n gi lah melawat pusat hiburan kt kuala selangor ni. ape nme bangunan die x igt lah tp kt cni ade lah cinema, pusat snooker, arcade n karoeke. dh smpai c2 xkn nk melawat je kn. kene lah merasai pengalaman menonton wayang kt tmpt yg diharamkn utk pelajar2 kusess dtg ni. hahaha. kesian gile! dh ade cinema tp skola x bg pegi jugak. beli tiket utk movie blitz, pelakon die yg ade dlm cter transporter 2. bile nk msok tgk 2, incident yg mnunjukkn ks ni tetap ks n mmbuatkn kitorg trpinga2 tgk movie 2 utk 30 min prtame. movie stat kol 2.30 n mmg tpat kol 2.30 gak die bru nk bg org masok. tau lah 8 org je yg tgk tp bg lah masok awl kalo ye pon. ok lah fine! menaikkan lg bahang ni masok2 skali movie dh start. sabar jelah. cter pon x best sgt n x tgk dr awl. mmg x phm+ngntok time tgk movie 2. adelah 2 3 kali gak trlelap. haha. so please, improve ur quality pihak cinema di ks.




to sum it up, ceh mcm nk wat essay ielts je.haha. ni lah sedikit sebyk cter mngenai cuti saye. basically utk rutin harian, bgn tdo kol 8.30, breakfast, maen game, tgk drama+movie, makan, tdo pkol 1+-. bosan kn cuti ak.=.= ok lah that's all for this time. penat dowh tulis pnjg2 ni. ok! i dh update my blog.;) btw. sudah genap sethn semenjak ari pertama mndaftarkn diri sbg student kms. thnks franco de menezes for this. so esok blk kms blk. bye2 home n hello seremban though if possible i dont want to go back. mls.=.= n mlm ni gi kuala selangor lg nk makan plak. hehe.


p/s: im thinking of starting a tumblr n stop blogging. haha. or both?? dont know yet but 1 thing 4 sure. dont expect me 2 frequently update it. goes for both tumblr(if i have 1 nnt) n blog.;)

Sunday, May 29, 2011

Tarikh keramat

Haaaa. Cube teka ari ni bape aribulan.;) ari ni kalo kt malaysia dh 29 Mei 2011. Tarikh ni sgt brmakne dlm idup saye sbg seorang manusia yang x bape nak kenal ape itu erti kehidupan dgn sepenuhnya. Bkn brmksd saye ni mangkuk ayun sgt tp sblm ni ade lah gak tujuan utk saye hidup spt yg utama bribadat kpd allah, dgr ckp mama n babah n blaja konfem2 lah kn.


Tp perkara yg telah saye lalui dan laksanakn pd tarikh ini x igt pkol bape tp x silap mlm lah 3 thn lps, benar2 telah mngubah sdikit sebanyak kehidupan saye. Bunyi mcm sumthin yg btol2 dasyat je dh jd ari 2 kn. Hahahaha. Mungkin kalo anda sume tahu cerite nye dr pndangan anda, kamu sume rase mcm besa je. Mungkin!! Tp mungkin juga anda rse saye ni hebat sbb setelah sekian lame bru mnyatakan hasrat di ati saye 2.;)


saye rase x byk org sggup utk menunggu lme2 n take this slowly, but i really am willing to take this thing going slowly ats sbb2 yg munasabab. N i also want 2 thank u for understanding our current situation which is not condusive for us 2 proceed like anyone else. Adekah anda sume dh dpt hint mengenai topik post kali ni. Hahaha. kalo x tau lg akan diberitahu di akhir post ini nnt.;)


just nk ucapkan 





HAPPY 3RD ANNIVERSARY!!!
N COUNTING.
:D





I WILL N I DO
LOVE U DEAR 4 DA REST OF MY LIFE!!!
:-*

ayat2 seterusnye akan saye smbung di tmpt laen ok si gdik!!:P